Excursie Normandie

Normandie

Update: VEDJ organiseert D-Day-excursie naar de Normandische invasiestranden. vrijdag avond 27 mei tot zondagavond 29 mei 2022 Door het corona-virus en de corona-maatregelen is deze excursie verplaatst naar 2022

VEDJ organiseert D-Day-excursie naar de Normandische invasiestranden.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle werden bevrijd. De stichting VEDJ wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. Het plan is opgevat om met jongeren en ouderen naar de invasiestranden van Normandië te reizen om te kijken waar onze bevrijders aan land zijn gekomen.

Om nooit te vergeten.... Is het thema van VEDJ, gekozen om jongeren ervan bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De stichting organiseert daarom een low budget excursie voor jongeren en ouderen naar de invasiestranden in Normandië.

Ouderen uit de gemeente Zuidplas die meegaan kunnen hun verhalen over de bevrijding in 1945 onderweg doorvertellen aan de jongere. Deze formule brengt veel respect bij voor jong en oud.

De eerste overnachting is in de touringcar die vrijdagavond vertrekt vanaf het Raadhuisplein. Zaterdagochtend arriveren we vroeg bij de Amerikaanse invasiestranden. Daar starten we in La Cambe met een bezoek aan de ingetogen Duitse Begraafplaats. Vervolgens gaan we naar Dead Man's Corner met de D-Day Experience in Saint-Côme-du-Mont voor een verhelderende Nederlandstalige 3d-presentatie over de invasie.

Daarna gebruiken we de lunch in een plaatselijk restaurant (eigen kosten) in Saint-Laurent-sur-Mer aan het strand van Omaha Beach.

Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats met zijn bezoekerscentrum in Colleville-sur-Mer. Vanaf de Amerikaanse begraafplaats kijk je uit over de stranden en Het Kanaal, de zeestraat tussen Frankrijk en Engeland. Vervolgens bezoeken we het vlakbij gelegen Overlord Museum, eveneens in Colleville.

Aan het eind van deze drukke dag gaan we naar Bayeux waar we op loopafstand van het centrum met zijn vele restaurantjes in een hotel overnachten.

Zondagochtend vertrekken we na het ontbijt vroeg naar de Pegasusbrug met zijn museum in Bénouvillle om onderweg naar Zuidplas een bezoek te brengen aan La Coupole in Helfaut met zijn de imposante koepel, de plek vanwaar de ballistische V2 raketten zouden worden afgevuurd naar Engeland. Vervolgens rijden we terug naar Nieuwerkerk, waar we 's avonds arriveren.

De excursie kost 195 euro pp.
Onze gids is Willem Bezemer, met ondersteuning van Rob & Fiet Stolk

VEDJ hoopt dat veel ouderen Zuidplasser met hun kleinkinderen met deze reis meegaan. Daarnaast natuurlijk ook jongeren vanaf 14 jaar uit onze gemeente. Bij de reissom is inbegrepen: de busreis, een hotelovernachting met ontbijt en alle toegangsgelden voor de musea. De drank en maaltijden onderweg zijn voor eigen rekening.


Opgeven kan via Inschrijfformulier excursie Normandie 2020


De excursie Normandie zal alleen doorgang krijgen als er genoeg inschrijvingen zijn.

Deze excursie is toegankelijk voor jong en oud (vanaf 14 jaar)

Deze excursie is voor jong en oud, wees dus bewust dat het rumoerig in de bus kan zijn, VEDJ is een jongeren stichting.


 

De voetsporen betreden van 'Saving Private Ryan' in Normandie.

De echte 'James Ryan' was sergeant Frederick 'Fritz' Niland, die samen met een aantal andere paratroopers van de 101ste te ver landinwaarts werd gedropt tijdens D-Day in Normandie. Toen Niland terugkeerde bij zijn onderdeel, hoorde hij dat zijn drie broers waren omgekomen: twee in Normandië en een in het Verre Oosten. Volgens de "Sole Survivor Policy" van het Amerikaanse Ministerie van Oorlog, mocht Niland terugkeren naar zijn ouders in de Verenigde Staten. De gesneuvelde broers liggen begraven in Normandië op het Amerikaans kerkhof van Colleville-sur-Mer.

In 2011 heeft St.VEDJ voor de eerste maal in de sporen gelopen van Frederick/ James en vond op het Amerikaans kerkhof de graven van de broers. Ook dit jaar gaan zij de graven bezoeken.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin